Hurma Nedir?

Hurmalar palmiye ağacında küçük kümeler şeklinde büyür ve genellikle sonbaharda ve kışın başlarında hasat edilir, bu nedenle o mevsimlerde taze tadı vardır ve birçoğu yüksek oranda şeker içerdikleri için yararlı olmadıklarını düşünebilir, ancak tam tersine, besinler açısından zengin olduklarından, ılımlı miktarlarda tüketildiğinde mükemmel bir atıştırmalık haline getirir. Bir kişinin diyabeti olsa bile, salatalara ve meyve sularına eklenebilmesi, buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklanması ve raf ömrü birkaç yıla kadar çıka bilmektedir. Hurmaları belirli miktarlarda düzenli yemenin ciddi derecede sağlık sorunlarını bitirmektedir.

Hurmanın Tarihi

Tarihçiler nereden geldiği konusunda net bir bilgi yoktur ama bazı tarihçiler, palmiye ağaçları hakkında bilinen en eskisinin 4 bin yıl önce Babil’de olduğunu söyleyenler de dahil olmak üzere Basra Körfezi çevresinde ortaya çıktığına inanıyorlardı. Eski Mısırlıların şarapta hurma kullandıkları bilinmektedir.

Hurmanın Çeşitleri

Hurma, uzun sıcak yazları ve yaz döneminde yağışları ile karakterize edilen subtropikal bölgelerde yetişir ve palmiyenin ilk meyve mahsulünü üretmeye başlaması beş ila altı yıl sürer ve hurma ağaçlarının 15 ila 20 metre yüksekliğe kadar büyür ve uzunluğu 3 ila 7 metre arasında değişen yaprakları vardır. Palmiyeler rüzgarla toplanır ama ticari üretimde, elle veya mekanik bir toplayıcı ile manuel olarak toplanır. hurmalar yeşilden sarıya veya kırmızıya olgunluk ilerlemeleriyle renklenir ve nem oranını kaybettikçe daha da tatlanır, tamamen olgunlaştıklarında meyvelerdeki nem içeriği iyice azalmıştır. Hurmalar nem içeriğine bağlı olarak sınıflandırılabilir; nemli, kuru ve yarı kuru olarak üçe ayrılır.

Hurmanın Faydaları

  • Lif içerir: Lif, kabızlık riskini azaltarak sindirim sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Bir çalışma da, 21 gün boyunca hurma yiyen 21 kişinin dışkılama sıklığında iyileşme ve bağırsak hareketinde artış gördüğünü gösterdi.Ayrıca lif kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunur.
  • Yüksek oranda antioksidan içerir: bu antibiyotiklerin sağlığa birçok faydası vardır, vücudu vücutta zararlı reaksiyonlara yol açabilecek ve hastalıklara neden olabilecek kararsız moleküller olan serbest radikallerden korurlar.
  • Beyin sağlığını geliştirmeye katkıda bulunur: Hurma beyin fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir ve bu etki, iltihabı azaltmak olarak bilinen antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır.
  • Kemik sağlığının geliştirilmesine katkıda bulunur: Fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum dahil olmak üzere birçok mineral içerir ve bu mineraller kemik hastalıkları riskini azaltmaya katkıda bulunur, örneğin: osteoporoz.
  • Doğal doğumu uyarır: Gebeliğin son haftalarında almanın servikal genişlemeyi teşvik edebileceği, doğum yapma ihtiyacını azaltabileceği ve doğum süresini azaltmada da yararlı olabileceği gösterilmiştir.
  • Kalp sağlığının geliştirilmesine katkıda bulunur: yüksek düzeyde potasyum ve düşük sodyum içerir bu da, sinir sisteminin yanı sıra kalbin sağlığının korunmasına katkıda bulunur.
  • Kırışıklığın giderilmesine katkıda bulunur: Bazı araştırmalar, 5 hafta boyunca göz çevresine hurma tohumu tozu %5’ini içeren bir kremin uygulanmasının kırışıklıkların görünümünü iyileştirebileceğini öne sürüyor.
  • Akdeniz Aneminin önlenmesi: Bu tip hurmalar özellikle demir eksikliği anemisi olan kişiler için önerilir, çünkü hurmalar vücudun günde yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretmek için ihtiyaç duyduğu yüksek miktarda demir içerir.
  • Anne sütü yönetimi: Emziren bir kadına genellikle anne sütü üretimini iyileştirmek ve teşvik etmek için düzenli olarak günlük düzenli alması önerilir bir kadının bebeğin hayatının bu kritik döneminde hurma alması bebeğin bağışıklığını önemli ölçüde artırabilir.

Hurmanın Besin Değeri

Aşağıdaki tablo, 100 gram Mejdoul Hurması sağladığı besin aralığını göstermektedir:

Besin değeri:

Su                                   21,3 mililitre
Kaloriler                        277 kalori
Protein                           1,8 gram
Yağ                                  0,15 gram
Karbonhidratlar           75 gram
Diyet lifi                         6,7 gram
Şekerler                          66,5 gram
Kalsiyum                        64 miligram
Demir                             0,9 miligram
Magnezyum                   54 miligram
Fosfor                             62 miligram
Potasyum                       696 miligram
Sodyum                          1 miligram
Çinko                              0,44 miligram
B1 Vitamini                    0,05 miligram
B2 Vitamini                    0,06 miligram
B3 Vitamini                    1,61 miligram
B6 Vitamini                    0,25 miligram
Folat                                15 mikrogram
A Vitamini                      149 uluslararası birim
K Vitamini                      2,7 mikrogram

Tumuur Hurma & Kahve

Hurma & Kahve Sevdalılarına